Papionul sau declaratia de independenta a barbatului

Papionul, in forma sa originala, este, peste vreme, declaratia de independenta a barbatului. Independenta declarata fata de orice colectii de primavara-vara sau toamna-iarna. Privirile piezise dimprejur l-au considerat de cele mai multe ori un element desuet, ce a pierit din raza vizuala a tuturor odata cu anii ’50.

Dar el n-a murit vreodata. L-au ajutat salile de bal, marile gale ale fiecarui craciun sau revelion sau dineurile oficiale ale atasatilor si ambasadorilor, fiind piesa de rezistenta pentru white tie (denumire ce incumba tocmai culoarea obligatorie a papionului – alb), respectiv black tie (papion negru, in mod obligatoriu).

Image

Iar, mai tarziu, cand redingotele s-au scurtat, iar dinner jacket a fost tinuta pentru coltul unde se fac afacerile – coltul cu trabucuri si bauturi tari – cravata, in mare avant, nu a putut fi alaturata acesteia, iar papionul si-a pastrat semet reduta. In cercurile care conteaza, papionul e inca la mare cautare, caci dinner jacket e nimic altceva decat smochingul de astazi.

A fost asimilat de-a lungul vremii doar cu reprezentantiu ai anumitor profesii – arhitectii, avocatii de succes, colectorii de taxe si impozite (peste Ocean), politicienii, chelnerii sau profesorii universitari – cei excentrici. Fie unii, fie ceilalti, au intrat in memoria privitorului alaturi de papionul sau colectia lor de papioane –  Churchill e unul dintre celebrele exemple.

Printre altele, papionul a ramas peste vreme, una din declaratiile de independenta ale barbatului, care nu achieseza la ideile “marete” ale marilor designeri, ce alipesc papionul, in prezentarile lor, unui tricou polo sau unei perechi de blugi. Nu se face, din cel putin o singura ratiune: sunt fandoseli trecatoare. Papionul ramane alaturi de tinutele formale, ca si regula, iar ca exceptie acceptata, e purtarea lui la tinutele de zi cu zi, in contexte academice sau profesionale, ce tin de zona scolastica, universitara sau de birou. Iar in zona aceasta poate aparea, fara probleme, papionul colorat. Ii mai poti da intrebuintare si in tinutele formale, la care doresti un strop de culoare.

Image

Clubul, carciuma, taverna sau birtul nu sunt locuri unde se afiseaza un papion. Nici macar in gluma sau in spirit de fronda. O fac doar trendinezii & Co. Daca ajungi intr-un asemenea loc si te constitui in cel de-al saselea purtator de papion de la masa, considera ca te afli intr-un loc gresit. Sau te afli la circ, intre alti cinci clovni si n-ai realizat inca acest fapt.

Revenind la lucruri serioase, papionul se constituie intr-o alternativa sanatoasa pentru cravata Ascot, mai ales in tinuta traditionala de dimineata: morning dress. Da, stiu, e vorba de alta cultura si alte dimineti, dar Londra iti sta la dispozitie la nici trei ore de zbor. Sansele sa ajungi vreodata la Curte sunt mari.

Materialele din care sunt fabricate papioanle sunt variate. In mod traditional, matase. In ultima vreme, prolifica industrie chineza, produce papioane gata innodate din poliester. S-ar putea sa mai gasesti si din bumbac sau lana. Sau din amestecul acestor materiale. Ar trebui sa fii un colectionar inrait ca sa ai cate unul din fiecare culoare, imprimeu preferat sau material. De obicei, vei avea in garderoba un papion negru, ce a ramas uitat si prafuit pe raftul de sus, de la ultima ceremonie oficiala de acum aproape doi ani, la care ai participat.

Image

De felul lor vin in doua forme: cele ce necesita legarea si formarea nodului specific si cele gata facute. Daca e sa porti o camasa cu guler “randunica” iti recomand cu mare caldura pe cele gata formate, cu prindere la clips reglabil, dat fiind ca nu vei putea intotdeauna sa formezi cel mai frumos si aratos nod pentru papion, fara a lasa la vedere partea sa de dedesubt, care se va intrezari, nu foarte placut, pentru privitor.

In aceeasi ordine de idei, daca vei ajunge la nivelul white tie, e de preferat, de departe, un papion gata facut din matase alba. Daca ar fi unul intreg, procedura urmata pentru innodarea sa va lasa pe albul imaculat, cel putin urmele de grasime de pe degete.

In cazul papioanelor intregi, urmeaza dupa achizitionare, emotiile primului nod. E greu, recunosc, dar excercitiile repetate, te vor aduce la momentul si rezultatul dorit. Iti las imaginile spre solutionarea cazului. Sfat: incearca sa nu faci acest lucru prima data in viata cu jumatate de ora inainte de inceperea ceremoniei.

ImageImage

In mod traditional, papioanele gata facute sunt considerate un faux-pas. Dar considerentele practice enumerate anterior ma fac sa nu gandesc atat de extrem. Iau in plus si constatarea facuta pe rafturile magazinelor londoneze, in care la loc de cinste erau etalate papioane gata facute, in functie de masura gatului, exact ca in cazul camasilor.

O alta indicatie ar fi aceea de a alege modelul de papion in functie de conformatia trupului si a fetei. Nu e o gluma. Ai la dispozitie in oferte mai multe tipuri de papion, pe care iti recomand, cu mare caldura, sa le studiezi.

ImageCel ingust (bat-wings), e pretabil conformatiilor astenice, cu fizionomie prelunga si pometi inalti, ososi. Cel clasic (butterfly), de o volumetrie sporita, e pretabil domnilor corpolenti, cu elemente ale fizionomiei pronuntate si gat scurt. Cel in forma de lance e pretabil ambelor genuri descrise anterior, dar se aseaza cel mai bine alaturi de tinutele purtate de domni cu cosnstitutie atletica.

Image

Papionul ramane intre accesoriile din linia superioara a elegantei masculine. E asimilat cu tot ce inseamna exclusivitate, notorietate, aristocratie si diplomatie. Dragii nostri barbati, purtati din cind in cind papion!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s